Skulpturträdgård

DSC_3184c.jpg

Caspar Forsberg

Caspar Forsberg (1983) visar tre textinstallationer i trädgården i år. Caspar arbetar främst med skulptur och text, och driver sedan 2012 en webbaserad distributionskanal för 3D-scannad skulptur och installation. Han har erhållit flera utmärkelser, bland annat Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendium 2015. Han var även iInitiativtagare till den storskaliga 3D-scanningen av Slussen, i samarbete med Stockholms Stadsmuseum med stöd från Stockholm Konst.

DSC_3198c.jpg

Petra Gipp

Dödsdansen, 2019, gips


Petra Gipp är en svensk arkitekt och konstnär, verksam i Stockholm.

För Petra Gipp är arbetet med modeller centralt. Det är en metod för att, ofta skallöst, närma sig arkitekturen. Här kan det rumsliga skulpteras fram genom fokus på volym, element och detaljer, där allt sammansmälts till en och samma tanke. Att sömlöst arbeta med ett material ger en möjlighet att utifrån materialet gestalta en arkitektonisk idé. På så sätt kan de rum och volymer som hon skapar få en tydlighet, en personlig röst.

Petra Gipp är ledamot av Kungliga Akademin för de fria konsterna. Hennes ikoniska arbeten inkluderar bland annat Kivik Art Centre Refugium, Bruksgården i Höganäs, uppfinnarverkstaden Katedralen, som nominerades till Mies van der Rohe Award 2015, samt hennes medverkan med monumentala, gjutna sektionsmodeller i huvudpaviljongen på Venedig Biennalen 2018.

DSC_3171xc.jpg

David Svensson

Alltings början och alltings slut, 2019, järn

David Svensson är född 1973 i Skillingaryd och bor och arbetar i Malmö. År 2000 gick han ut Malmö Konsthögskola.

DSC_3191c.jpg

Lone Larsen

Sökaren, 2019, Jesmonite

Upptäckten av sambandet mellan mitt arbete som konstnär och min erfarenhet som legitimerad sjuksköterska har varit betydelsefullt. Det har lett till objekt som empiriskt beskriver undersökningar och observationer av anomali hos organismer. De nya arbetena visar avvikelser i vår omgivning orsakade av rubbningar och påverkan på vårt ekosystem. Objekten är en art av främmande kroppar föreställande muterade objekt. De individuella varelserna har uppstått ur förändrade cellstrukturer som befinner sig vid sidan om det normala.”

Lone Larsen är född 1955 I Esbjerg bor och arbetar I Höganäs. Hon har varit verksam som konstnär 25 år och är mest känd för sina gestaltningar i det offentliga rummet. Hon arbetar främst med tunga material så som brons, marmor och lera. Lone Larsen har visat olika verk i galleriets trädgård under flera år. I samband med det stora stipendiet av Region Skåne 2010 skrevs följande: “…..för sitt djuplodande arbete med klassiska skulpturala frågeställningar som tyngd, massa och materialitet. Genom originella organiska former etablerar Lone Larsen en direkt relation till betraktarens kropp”.

DSC_3226c.jpg

Staffan Nihlén
marmor

Staffan Nihlén finner sina stenar i de italienska marmorbergen, Carrarra. Han rör sig fritt, ständigt på jakt efter en ny sten som tilltalar hans öga. Den ska ha en speciell lyster och i sig själv innehålla en rörelse. Denna sten tas till verkstan och där bearbetar han den för hand. När den sedan flyttas från sitt ursprung till ett nytt sammanhang får den en annan betydelse.

Staffan Nihlén är född 1929, bor och arbetar i Stockholm och i Brantevik. Han är utbildad på Otte Skölds målarskola i Stockholm 1945-48, Konsthögskolan i Stockholm 1950-55 samt vid Academy di Belli Arti, Venedig, Atelier Friedländer, Paris. Han har haft många utställningar i Sverige och utlandet. Senast kunde man se flera av hans skulpturer på Waldemarsudde 2014.

image.png

Olav Westphalen
Kolumn/ Snowman 2007

Snowman är en del av en grupp handgjorda skulpturer som består av ett förminskat alfabet: snöbollar, morötter, pinnar och kolbitar till ögon. Olav Westphalen producerade denna grupp skulpturer i glasfiber och de flesta har hittat fasta hem i samlingar (som Moderna Museet och flera privata samlingar i Frankrike och New York). Snögubbarna, oavsett hur långt ifrån de avviker från den idealiska mallen, är genast igenkännliga. De väcker starka minnen, både kulturellt betingade och - för många tittare åtminstone - personliga erfarenheter. Westphalen brukar använda motiv och referenser som är tillgängliga på många nivåer. Kolumn ser till exempel ut som en snögubbe byggd av någon som inte kunnat sluta, som fortsatt lägga på fler och fler delar. Det är först roligt - eller tragiskt - men i alla fall tillgängligt som en berättelse. Formen leder tanken till bilden av den ständigt växande stjälken i sagan Jack and the Bean Stalk, en Jacobs stege, vilken leder till en annan värld, som visar sig inte vara till himlen. Men för konstnärer har denna en annan, uppenbar konnotation. Det citerar ganska bokstavligen en av de mest ikoniska skulpturerna i den europeiska avantgardismen, Brancusis  Endless Column

 
image.png

Peter Frie
Lotus 2018, brons ed 3

Peter Frie är främst målare och känd för sina landskap. Sedan 2009 har han även arbetat tredimensionellt i brons. Träd och dungar som finns i målningarna har nu stigit ut och blivit skulpturer. Under juli visas nya verk i galleriets stora samlingsutställning. Det nya trädet Vind från havet kom till trädgården idag, den 25 maj.

Peter Frie är född i Lysekil 1947, bor och arbetar i Båstad och även delvis i Thailand. Han har utställningar i Sverige, Tyskland, USA, Finland och England. Är representerad i offentliga och privata samlingar t ex Moderna Museet, Stockholm, Malmö Konstmuseum, KIASMA Helsingfors, Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm, Stockholms stad, Haggerty Museum of Art i USA och Caldic Collectie i Rotterdam, Holland. 
Peter Frie tilldelades det finska priset ARS Fennica Award år 1998

 
Lingaphone

Olav Christopher Jenssen
Lingaphone

Skulpturen är 3.50 m hög, 3 m bred och liknar ett ornamentalt utsnitt. 
Jenssen är fascinerad av enkelheten hos snöflingorna i papper, som man som barn klippte ut till jul och satte på fönstret. Skulpturen som står i trädgården är endast en ur serien med liknande former och struktur och en prototyp i plast som ska tillverkas i ett bestående material. På Bananpiren i Göteborgs hamninlopp står en gigant, tillverkad i stål i Båstad.

Olav Christopher Jenssen är född i Nordnorge 1954, bor och arbetar i Berlin och på Lya, inte långt från galleriet i Östra Karup. Olav Christopher Jenssen är en mångfacetterad konstnär som arbetar i de flesta material. Representerad på flera stora museer runt om i världen, bl a på MoMa, New York, Moderna Museet, Stockholm och Centre Pompidou, Paris och finns även i internationella privata och offentliga samlingar. Jensen är professor vid Hochschule für Bildende Künste Braunschweig, Tyskland. 

 
 
DSC_3222c.jpg

Lars Englund  
Stabil, Sintrad stål 

Lars Englund är matematikern som likt forskaren monterar ner för att sedan sätta ihop igen för att prova sig fram till nya upptäckter. Trianglar, romber, rektanglar och sfärer varieras till nya skulpturer. I trädgården står den stora Stabil gjord i sintrad stål och den andra gjord av ek.

Lars Englund är född 1933 i Stockholm, bor och arbetar i Jonstorp. Han hade en magnifik utställning på Moderna Museet i Stockholm 2005, där alla hans viktigaste verk visades. Lars Englund är en av de få svenska konstnärer som visats på stora museer och konsthallar utomlands. Venedig Biennalen och Guggenheim i New York är två av dem. Senast kunde hans sfärer ses i Malmö Konsthall 2014. Det finns bl.a. en offentlig skulptur utanför nya Arena i Helsingborg.

DSC_3193c.jpg

Lars Englund 
Stabil, Ek 

 
DSC_3225xc.jpg


Daniel Segerberg

Skulptur i örttepaviljong, blålera, snäckor, fjädrar, pilkvistar m.m., 2019

 Daniel Segerberg är född 1974 i Växjö. Han gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2004 och bor och arbetar numera utanför Göteborg. De senaste åren har Segerberg varit aktiv med sociala skulpturer, där barn och vuxna bjuds in att delta i den konstnärliga processen med hjälp av material från den nära omgivningen. Materialen har kommit att innefatta både skräp och organiska material.  Projekten har genomförts i flera länder, bland annat Burma, Tyskland, Polen och Ryssland. Daniels främsta mål med sina workshops har inte varit slutresultatet utan att med små medel arbeta kollektivt för att uppmärksamma den gemensamma miljön.

 Segerberg har tidigare haft en soloutställning på Arnstedt 2015, och i skulpturträdgården står sedan 2017 Daniels örtpaviljong. 2019 har där tillkommit en skulptur inuti örttepaviljongen. Skulpturen är gjord i blålera hämtad från Daniels trädgård och skapades under en workshop tillsammans med en grupp barn.

 
DSC_3171xc.jpg

David Svensson

Alltings början och alltings slut, järn

David Svensson är född 1973 i Skillingaryd och bor och arbetar i Malmö. År 2000 gick han ut Malmö Konsthögskola.  

 
DSC_3187c.jpg

Eva Kullgren
Groda 2018, brons ed 3 


Eva Kullgren arbetar i trä, lera och brons, ofta allt på samma gång. Hennes skulpturer är oftast figurativa där djur har ett innerligt förhållande till varandra. Hon bygger upp en fabelliknande värld och studerar på detta vis hur vi upplever och reagerar i sociala sammanhang. Figurer, med skilda karaktärsdrag, placeras så att det sociala samspelet blir tydligt. Skulpturerna har ett uttryck av exempelvis avund, kärlek, besvikelse, och glädje samtidigt som de distanserar sig . Där finns alltid en nypa humor.  

Eva Kullgren är född i Värmland 1949 och är utbildad på Konstfack i Stockholm. Hon har haft ett tjugotal utställningar och gjort många offentliga utsmyckningar men hade en paus som konstnär då hon var med och skapade Arnstedt & Kullgren, galleriet i Östra Karup 1998 – 2002. Därefter har Eva Kullgren tagit tillbaka sitt yrke och bor och arbetar i Stockholm. De större skulpturerna är gjutna i Kina och Thailand.

DSC_3188c.jpg

Eva Kullgren
Vänskap 2017, brons, unik

 
DSC_3199c.jpg

Staffan Nihlén
marmor 

Staffan Nihlén finner sina stenar i de italienska marmorbergen, Carrarra. Han rör sig fritt, ständigt på jakt efter en ny sten som tilltalar hans öga. Den ska ha en speciell lyster och i sig själv innehålla en rörelse. Denna sten tas till verkstan och där bearbetar han den för hand. När den sedan flyttas från sitt ursprung till ett nytt sammanhang får den en annan betydelse.

Staffan Nihlén är född 1929, bor och arbetar i Stockholm och i Brantevik. Han är utbildad på Otte Skölds målarskola i Stockholm 1945-48, Konsthögskolan i Stockholm 1950-55 samt vid Academy di Belli Arti, Venedig, Atelier Friedländer, Paris. Han har haft många utställningar i Sverige och utlandet. Senast kunde man se flera av hans skulpturer på Waldemarsudde 2014.

 
image.png

P O Persson
Black holes are not eternal prisons 2016
sten, brons, koppar, glas

Mina händer håller runt kolfiberstången. Höjer långsamt huvudet uppåt, 
för att sedan sänka blicken mot spegeln, låter blicken försvinna in i det
"Svarta Hålet." Vattnet stiger långsamt upp mot mina vader.
P O Persson är född 1955 i Karlskrona, bor och arbetar i Malmö. Han är sedan 1994 professor i skulptur på Malmö Konsthögskola.1980-1982 gick han Målar- och skulpturskolan Forum i Malmö och därefter 1982-1987 Konsthögskolan i Stockholm. 

 
image.png

Emelie Sandström
Ljusbringare- Hängivelse – sökande - kommunikation 2014, brons

Emelie Sandström hämtar kraft och energi ur det ockulta. Mörkret och ljuset ger inspiration till målningar, teckningar och skulpturer. Hon arbetar gärna i trä och väljer helst det mjuka och porösa granvirket som med svarvens hjälp formar sig efter hennes vilja. Mjuka bulliga former smalnar av och sträcker sig uppåt för att försvinna i ett intet. I vissa skulpturer förenas brons och trä och bildar vassa föremål, Sandströms egen vapenarsenal. Hennes besvärjelse och skydd mot mörkret.

Emelie Sandström tog sin MFA på Malmö Konsthögskola 2015. Fick Edstrandska Stiftelsens stipendium 2015, Bror Hjorts teckningsstipendium 2014, har ställt ut bl a på Galleri Riis, Stockholm.

 
 

Anna Stake
Barr 2006, stål

Anna Stakes skulpturer är fysiska. De är länken mellan människa och natur. Hon förstorar ett tallbarr, ett ägg eller en snäcka och man tappar perspektivet, Hon förskjuter skalan och ruckar på begreppen och får betraktaren att se på tingen så som barnet. Barr är ett antal unika skulpturer som är gjorda i cortenstål. Det som ligger ute har rostat på ytan, men de som hålls är inomhus behåller sin silvergråa färg som stålet har.

Anna Stake är skulptör, född 1971 i Uppsala, bor och arbetar i Malmö. Anna Stake är utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm. Hon har visat sina skulpturer här på galleriet sedan 2006. Har gjort stora utsmyckningar på bl a Färjelanda Kulturhus, Mälardalens Högskola, Qulturum, Huddinge sjukhus, Värnamo sjukhus, Länssjukhuset Ryhov, HSB Helsingborg.

 

David Nilson
Trädgården om natten (fontän) 2012

Fontän - Ur rören sipprar vatten som förvinner. och vattnets aldrig sinande flöde refererar till det monument en fontän innebär. Stenen erbjuder den fasta yta varpå vattnet potentiellt kan låta grönska fästa. / David Nilson

David Nilson är född 1982 i Yngsjö, Skåne, bor och arbetar i Malmö. Han tog sin MFA på Malmö Konsthögskola 2013. Har bl a ställt ut på Prince Gallery, Köpenhamn (2016). Fick motta Edstrandska Stiftelsens stipendium för nyutexaminerade 2013.

 

Fredrik Norén
United Colours 2008

Vi har under flera år förundrats över Fredrik Noréns lekfulla skulpturer som varit placerade i trädgården. Förra året ställde Fredrik Norén också ut målningar och skulpturer inne i galleriet här i Östra Karup.
Fredrik Norén kommenterar vår samtid, vår livssyn och det sätt vi väljer att kategorisera vår omgivning. Genom att upplösa det mest välkända och vanligast förekommande från vår närmiljö, utförs ett försiktigt och ömsint skrapande på ytan av den världsbild vi upplever som självklar. 

Fredrik Norén är född 1979 i Lund, har ateljé i Malmö. Tog sin examen från Malmö Konsthögskola 2007 (MFA). Finns representerad bl a på Angereds Närsjukhus, Göteborg, Finspångs kommun och Lunds Universitet.

 

Thale Vangen
Integrity is tickling me with too many fingers –( bläckfisken) 2008, tenn, stål ed3

Thale Vangens verk balanserar på gränsen mellan evolution och kollaps. Hon vill komma åt outsägligheter och belysa förhållandet mellan människa och maskin, mellan dröm och verklighet, mellan rädsla och optimism. Hon skapar oftast verk med rörelser, där hon tänker betraktaren som motor. 

Thale Vangen är född 1974 i Drammen, Norge men bor och arbetar i Malmö. Våren 2010 tog hon sin examen på Malmö Konsthögskola. Hennes verk har bl a visats på Lunds Konsthall; Vestfossens Kunstlaboratorium, Norge; Arntsedt Östra Karup; Odenplan tunnelbanestation, Stockholm; Inter Arts Center, Malmö; ANNAELLEGALLERY, Stockholm. 2014 blev två större installationer klara på Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Just nu är hon på ateljéstipendium på IASPIS i Stockholm.