29 maj

 

29.5-20.6
Viktor rosdahl

jens henricson
andreas Johansson
andreas Poppelier

ANN BLOM
per gustafsson

DSC_5708.jpg

viktor rosdahl i stora galleriet

Viktor Rosdahl visar sin tredje soloutställning på galleriet i Östra Karup. Redan maj 2008 fanns han med i urvalet från Malmö Konsthögskolas avgångselever. Viktor Rosdahl drivs av en kraft för att förstå livet och han försöker i varje verk gestalta det språk som finns inom honom. Viktor Rosdahl tar sig an ämnen, material, bilder och material som han intresserat sig för sedan han som tonåring flydde hemifrån ,  något som blev startskottet till hans nya liv.

I målningarna med landskapen och de historiska speglingarna,  i kollagen från affischer från  barndomens arbetarhem, så finns där en och samma längtan och behov att hävda en visuell kultur, att återerövra den med en glädje och med målerisk nyfikenhet till grund.

Med en fascination för historia, politik, utopier, drömmer och dess krock med verkligheten och den enskilda människans utsatthet målar jag. Verken är gjorda i gränslandet mellan det personliga och politiska, minnen och erfarenheter, funderingar om företeelser och begrepp tex, om folkhemmet, miljonprogrammet, massrörelser m.fl. vilka jag har en ambivalent relation till. I min praktik där relationen mellan associationerna ifrån bilden och idén och vad verket kan ge upphov till, använder jag mig av att sampla fritt från olika sorters bilder, och olika måleriska uttryckssätt. Målet är att gestaltningen i målningen och titlarna, skiljer sig från betydelsen och/eller adderar andra kontrasterande möjliga läsningar och associationer än det som de tycks föreställa vid en första anblick. Jag vill gestalta och förmedla olika sorters minnen, tankar och associationer som finns i mig, Och att betraktaren/publiken kan skapa sig sina egna med konstverket som utgångspunkt. 

Viktor Rosdahl är född 1980 i Helsingborg och har utbildat sig vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan i Malmö där han tog sin examen 2007. Han har haft separatutställningar på bland andra Johan Berggren Gallery, Galleri Arnstedt, Ljungbergmuseet,  Galleri Ping-Pong  och Galleri Christian Larsen, medverkat i ett stort antal grupputställningar på muséer, konsthallar och gallerier likväl som konstnärsdrivna initiativ. På bla Moderna utställningen Moderna Muséet i Stockholm 2010, Painting Failures på Moderna Muséet i Malmö 2017, Göteborgsbiennalen på Röda Sten 2011, Lunds konsthall 2011,Göteborgskonsthall 2013, Tensta konsthall 2013-14, Bonniers konsthall , Frieze New York med Johan Berggren 2014, Volta Basel 203 med Christian Larsen, The Armory Show New York med Galleri Christian Larsen och Dortmund Bodega 2012, Frieze London med Time Bank av E-flux samt Kosmisk Kastrering på industrigatan i Malmö, Solna, Bryssel och Vårberg  mfl. Under hösten 2019 färdigställde han ett stort verk på Danderydssjukhus  för Region Stockholm, medverkade i ett inslag i kulturnyheterna om sin konst och  betongförorten. Rosdahl är representerad i Moderna Muséets samling,  Malmö konstmuseums samling, Maria Bonnier Dahlins samling, och i ett flertal muséers,  städers och privata samlingar. 


DSC_5693.jpg

JENS HENRICSON, ANDREAS JOHANSSON, ANDREAS POPPELIER i kvarnen

Jens Henricson
Jens Henricson arbetar idébaserat och han tar utgångspunkt i platser eller händelser. Gemensamt för de olika projekten är ett intresse för hur vi formar vår identitet. Projekten behandlar teman som grundar sig på de egna upplevelserna där Jens Henricson funderar kring hur saker, minnen, känslor, myter och berättelser förmedlar mening till oss människor. Han har gjort många utställningar kring växtlighet och så även i denna utställning. Jens Henricson arbetar med olika projekt i form av film, objekt och gör även artistbooks. Det finns flera större offentliga verk senast på MKB Holmastycket i Malmö.

Jens Henricson  ( f. 1979 i Helsingborg )  bor och arbetar i Malmö, har en MFA från Malmö Konsthögskola 2008, sedan dess haft flera solo och grupp , i privata gallerier och i kurerade utställningar på museum och konsthallar. Representerad i offentliga samlingar s.s. Lunds stad, Region Skåne, Umeå stad, Kristianstad stad, Helsingborgs stad. Han håller även i seminarier och workshops.

Andreas Johansson 
Andreas Johansson arbetar med kollage och installationer där han klipper sönder fotografier och bygger upp nya miljöer. Som ung var Johansson dragen till övergivna och industriella platser som i hans fantasi kunde vara var som helst. I dessa kollage förs dagdrömmeri och flykt in i råa, mättade miljöer. Johansson avbildar platser som det flesta kan känna igen från internet och miljön kan man hitta både på den Nordamerikanska kontinenten likväl som i en svensk småstad.

Johansson tog examen från Malmö Konsthögskola 2006 och har sedan dess haft flera soloutställningar i USA, Canada och Europa och visats på flera museum och i konsthallar i Sverige. Andreas Johansson har erhållit stipendier tex IASPIS, Konstnärsnämndens olika stipendier, Gerhard Bonnier, Ellen Trotzig fond, Vistelsestipendiet i Paris. Andreas Johansson visade verk första gången i Östra Karup som ex-student från Malmö Konsthögskola 2007.

Andreas Poppelier 
Andreas Popperlier utbildade sig på Malmö Konsthögskola ( 2003) och bodde och arbetade många år i Malmö. Han var en av de utvalda från skolan 2004 och i Östra Karup har han återkommit många gånger. Efter Malmö blev det Stockholm under en kort tid, innan han flyttade till en gård i den Värmländska landsbygden. Där har han byggt upp ateljéer för sommar och vinterbruk. Målningarna är inspirerade av myren, skogen, bergen och älven. Allt detta blir till kollage av minnesbilder som vävs ihop med det som redan finns inom honom. Varje bild får en titel som är en del av verket tex ” så doftar slut” eller ” den låga samtalshöjden”.

Vinterateljén har tagit tid att bygga och som en del i denna process kom ”köksbordsteckningarna” till. Initialt var det kylan och den då oisolerade ateljén som fick mig att börja teckna med oljepastell och kol vid köksbordet. Tecknandet är ett fortgående projekt, som en form av dagboksanteckningar, men parallellt arbetar jag med måleri och skulptur utifrån samma direkta metod. / Andreas Poppelier

Andreas Poppelier har sedan examen från Konsthögskolan i Malmö 2003 bl.a ställt ut på Växjö Konsthall, Moderna Museet i Malmö, Galleri Arnstedt i Östra Karup, Galleri Thomassen i Göteborg, Galleri Thomas Wallner i Simris, Eskilstuna Konstmuseum, Kristinehamns Konstmuseum, Ystad Konstmuseum. Vestfossens Kunstlaboratorium i Norge. Kuntsi - museum for modern art, Åbo Konstmuseum och Tavastehus Konstmuseum i Finland. Galleri Lars Olsen, Galleri Christoffer Egelund, Henningsen Contemporary, Art Copenhagen och Kant i Danmark. Loop i Berlin och SWG3 i Glasgow. Poppeliers verk finns representerade på museer, landsting, kommuner. 2015 färdigställdes ett bronsverk för HSB i Göteborg. Hans bilder har använts som bokomslag vid ett antal tillfällen, senast till nobelpristagaren Louise Glücks bok ‘Meadowlands´.


DSC_5737.jpg

ANn Blom I boningshuset

Motiven kommer till Ann Blom som minnesbilder. De är minnen från barndomens utflykter i Stockholms skärgård eller från promenader i skogen. Bilder som lagrats och bevarats. Det är mark, stammar, grenar, vattensamlingar och stenar. Ann Blom fascineras av naturen men alltid men oro för att man kan gå vilse. I den här utställningen är det som om varje målning är en orienteringskarta som gör det möjligt att känna igen sig. Att hitta ut. 

Ann Blom målar med lackfärg på akrylglas och hon använder ofta båda sidorna vilket ger bilden flera dimensioner. Varje målning är ett fragment av skogen. Den svarta tjärnen finns med och trädstammar runt den sträcker sig uppåt och inåt. Fukten från den våta marken ångar och täcker naturens former i dimmor men någon gång brinner himlen. Ann Bloms målningar tar oss med in i skogen som trots allt fortfarande finns där, men som man ofta hastigt åker förbi på motorvägen. Ett par steg in så finns lugnet och fridfullheten.

Med hjälp av mobilens kartor är det ingen fara.

Ann Blom är född i Stockholm 1952 och tog examen vid Valands konsthögskola 1986. Ann Blom bor och är verksam i Malmö och i Borrby. Bland hennes soloutställningar märks bland många andra; Krognoshuset i Lund, Ystads konstmuseum, Tidaholms konsthall, Skövde konstmuseum, Lidköpings konsthall, Örebro konstmuseum, Galleri Ping-Pong (Malmö) och Galerie Blanche (Stockholm). Senast visades hennes verk på Rikstolvan i Järrestad. Hon finns representerad på Moderna Museet, Skissernas Museum, Lund, Skövde konstmuseum, Örebro länsmuseum, Ystads konstmuseum, Statens konstråd, Uppsala läns landsting, Lunds universitet, Skandia International Art Collection, Smålands museum.


DSC_5751.jpg

Per gustafsson i trädgårdshuset

Per Gustafsson har varit fascinerad av insekter sedan barndomen. Som liten låg han ofta i gräset och tittade på småkryp, en mångfoting eller en gråsugga fick klättra över hans finger medan han studerade dem noga. Så väcktes intresset för det minimala kontra det oöverskådliga. Han har fortsatt att betrakta de små djuren samtidigt som han refererar till människan i naturen, det mänskliga språket, viljan att beskriva och förstå. Han bekymrar sig för jordens framtid. I utställningen i Trädgårdshuset syns baggar och flugor, fjärilar och larver. Alla pastost målade med svart och vit oljefärg på små dukar.

Per Gustafsson ( f.70 i Arvika) bor och arbetar i Flyinge. Han har haft utställningar på flera gallerier i Malmö, men även i Stockholm, Kristinehamn, Göteborg, Karlstad, och senast på Molekyl 2020 i Malmö. Dessutom har han medverkat i många grupputställningar runt om i Sverige.