Ernst Billgren

 
image.png
 

Ernst Billgren

Arnstedt i Östra Karup hade sin första utställning med Ernst Billgren 1998 och under årens lopp har det blivit många fler .
Ernst Billgren har en unik bredd och omfattar måleri, skulptur, smycke, möbeldesign, arkitektur, litteratur, film och musik. Han utmanar gängse föreställningar vad en konstnär bör syssla med. Billgren ifrågasätter gränsen mellan högt och lågt och försöker istället hitta ett uttryck för sitt konstnärskap som kan överföras till vilket medium som helst. Han testar kombinationer av kitsch, traditionellt djur och naturmåleri, historia och samhällskritik. I Billgrens bildvärld vimlar det av djur. Pigga småfåglar hittar fiffiga lösningar på fyrkantiga problem. Hjärtskärande ömhet väcks när den långbenta hjortkidet nosar på en liten blå blomma. Djuren är ofta på väg, och obekymrat söker de nyfiket något utanför bildrummet. 

Ernst Billgren är född 1957, studerade på Valand 82- 87, bor och arbetar i Stockholm. Han är representerad på de flesta stora museer och konsthallar för samtida konst i Norden. Offentliga utsmyckningar kan ses i Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo, Helsingfors. 


Installationsbilder från galleriets 10-års jubileum 2008