Hanna Sjöstrand

 
image.png
 

Hanna Sjöstrand

Hanna Sjöstrand använder måleriets och bildens möjligheter att svinga mellan kroppslighet och något ogripbart. Hennes video Ögats berättelse , där vi bara ser hennes ögonmusklers reaktion på piskrapp, länkar Ambassadörerna samman erfarenheter som inte täcks av språket, antingen vi nu inte vill eller inte kan tala om dem.

Ambassadörerna

Ambassadörerna

1:8  målning på pannå 2011

1:8 målning på pannå 2011

1:8 är ett aggressivt verk. Målningarna bär uppförstorade vapenmynningar (skala 1:8) som är riktade rakt mot betraktaren. För att kunna se målningarna måste vi ställa oss där i skottlinjen. 
Det är också där konstnären själv har stått under målandet. Hanna Sjöstrand ställer med 1:8 sig själv och betraktaren mitt i skottlinjen. Det finns en symbolisk skottlinje som går ut från symbolen för vapnet på målningen. Det finns också en annan skottlinje. En som är mer politisk. En skottlinje där betraktaren står inför vapen som många aldrig ser. Men det är de vapnen som varje dag direkt och indirekt fungerar som skydd för ett liv levt långt från vapen. Genom målningarna 1:8 låter Hanna Sjöstrand oss möta vår egen potentiella våldsamhet.