Maria Miesenberger

 
Sverige/ Schweden

Sverige/ Schweden

 

Maria Miesenberger

Sedan 1999 har galleriet visat flera utställningar av Maria Miesenberger. År 2011 kom en nyproducerad liten del av fotoserien Sverige / Schweden. Ett projekt som pågått under tio år, men som fortsätter att fascinera, eftersom de så generöst öppnar dörren till varje människas egen barndom. Bildernas ursprung är pappans fotoalbum, och konstnären har använt bildernas negativ, målat över figurerna med tusch som därefter omfotograferats. Det är alltså i mörkrummet som verken skapats. Maria Miesenberger är representerad i många offentliga och privata samlingar. Aktuellt är ett utsmyckningsuppdrag för Varbergs Kommun och ett till Enskede Gårds tunnelbanestation samt en grupputställning på Moderna Museet i Stockholm.

ett tillfälligt tillstånd / a temporary state  2007

ett tillfälligt tillstånd / a temporary state 2007

Maria Miesenbergers textila skulpturer är unikat. De ligger som hemlighetsfulla varelser i glasmontrar, var och en för sig. Lika till grundformen, men varje exemplar har försetts med ett unikt ytmönster av pärlor och broderigarn, är olika i färg, material och detaljer. Skulpturerna är helt egna individer. Hjärnvindlingar och spiralformade broderier gör varelserna vackra och ger dem liv. Ömhet för det utsatta och obehag inför det främmande tycks följa Maria Miesenbergers konstnärsskap.

Golden Head  2007 blankpolerad brons

Golden Head 2007
blankpolerad brons

Maria Miesenberger är född 1965 i Svalöv, bor och arbetar i Stockholm. Utbildning från Parsons School of Design i New York, samt måleri och fotolinjen på Konstfack. Uppmärksammad för fotoserien Sverige/Schweden och skulpturerna Hide and Seek.