Markus Copper

Markus Copper 1968 - 2019

Här inviger Göran Christenson utställningen där den senaste skulpturen av Markus Copper, Scania Clockwork,  visades på galleriet sommaren 2017. Det är en magisk skulptur i tre delar, där mekaniken drivs av ett stort vattenhjul.  Göran Christenson, tidigare chef på Malmö Konstmuseum är, liksom vi på Arnstedt i Östra Karup,en stor beundrare av Markus Coppers verk. I museets ägo finns  Knivaremannen ,  Circle of Brothers  och en samling teckningar som alla visats på galleriet.  Vi på galleriet är tacksamma över vårt fina samarbete med Markus genom åren och oerhört ledsna att han inte längre finns med oss. Vi kommer sakna honom både som konstnär och en god vän.  Britt Arnstedt

Här inviger Göran Christenson utställningen där den senaste skulpturen av Markus Copper,Scania Clockwork, visades på galleriet sommaren 2017. Det är en magisk skulptur i tre delar, där mekaniken drivs av ett stort vattenhjul.

Göran Christenson, tidigare chef på Malmö Konstmuseum är, liksom vi på Arnstedt i Östra Karup,en stor beundrare av Markus Coppers verk. I museets ägo finns Knivaremannen, Circle of Brothers och en samling teckningar som alla visats på galleriet.

Vi på galleriet är tacksamma över vårt fina samarbete med Markus genom åren och oerhört ledsna att han inte längre finns med oss. Vi kommer sakna honom både som konstnär och en god vän.

Britt Arnstedt

 
Knivaren  kom till galleriets trädgård 2009.

Knivaren kom till galleriets trädgård 2009.

image.png

Marcus Copper

När det finns en möjlighet att vilken sekund som helst lämna världen, tycks med ens varje problem obetydligt.
Markus Copper bygger skulpturer som påminner oss om rädslor vi inte vill kännas vid och tvingar oss att våga titta. Samtidigt som skulpturerna är skrämmande och destruktiva, så utstrålar de en innerlighet, kanske en slags ömhet och poesi. Det blir många välgjorda skisser, innan Markus Copper till slut bygger sina skulpturer.
Knivaren tillhör nu Malmö Konstmuseums samling men visades sommaren 2009 på KIASMA i Helsingfors. Markus Coppers arbeten är prov på synnerligen rå estetik. De är skrämmande, klumpiga, högljudda och påträngande. Ingjuter rädsla och ångest. Och förbjuden fascination. Han är en konstnär som drivs av ett behov att förstå världen. Många av hans verk handlar därför om vår tids stora tragedier, olyckor och krigsförbrytelser som fått enorma konsekvenser i samhället. Han sticker hål på illusionen att tekniken är allsmäktig, visar oss hur skör drömmen om säkerhet egentligen är. Copper använder sig av omoderna tekniska lösningar, gärna ur den tunga industrin, trä, metall, skrot, knivar, mönja m.m. Med dessa udda material skapar han invecklade mekaniska assemblage och ljudinstallationer som blandar skrock, politik och despotism med bildliga metaforer för upplysning, utveckling och vetenskap. 

 
 
skiss till  Circle of Brothers

skiss till Circle of Brothers

 
Circle of Brothers  2011- 2012

Circle of Brothers 2011- 2012

 

Markus Coppers skulpturgrupp från 2011, Circle of Brothers, består av sex 2.40 m höga figurer, med rörliga armar med svängande cykelkedjor. Inspirationen har Copper hämtat från Ku Klux Klan, en organisation som står för hat och våld mot det som är annorlunda och främmande. 
Markus Copper stora genombrott kom 1999 i samband med det finska stora priset Ars Fennica och för det enastående verket ”Archangel of the Seven Seas”, en gigantisk konstruktion av trä, orgelpipor och metal. Han har haft flera stora utställningar, både separat och i grupp. Tex. Finn Art på Eskilstuna museum 2007, P.S.1 (MoMa) 2008 New York. Kiasma 2009 Helsingfors, Ludwigmuseet Tyskland 2010, Vestfossen Norge 2011. 
Markus Copper är född 1968 i Helsingfors, och bor och arbetar sedan några år i södra Sverige. Han tog examen på Konsthögskolan i Helsingfors 1995. Markus Copper tillhör idag en av de mest betydande finska skulptörerna.