skulpturträdgård

skulpturer i trädgården 2019

DSC_3226c.jpg
 

Staffan Nihlén

Staffan Nihlén letar sten i bergen runt Pietrasanta i Italien. Det är bönderna som äger marken och stenbrotten och Staffan Nihlén har där specialtillstånd att röra sig fritt.
Den vita stenen av carrara marmor, fann han vid det stora höga berget Monta del Tissimo. Det är samma ställe som Michelangelo en gång hämtade marmor till sina skulpturer. Michelangelo lät bygga enkla vägar runt berget och kanske är det rester från just de stenarna som nu finns i Östra Karup.
De färgade stenarna, den brunröda och den grå kommer ifrån ett stenbrott där etruskerna en gång arbetade. Fördelen var att berget låg nära havet så de var lätt att skeppa iväg stenen som ofta användes till att göra pelare, vilka man än idag kan se i Medelhavsområdet.
En gång mötte han en gammal man, en målare, som berättade om det här stenbrottet. En hemlighet han nu ville lämna över till Staffan. De speciella stenarna finner Nihlén ofta i vattnet. Han kör dit på smala krokiga vägar med sin bil med släp. En matsäck är med för det kan ta många timmar att hittar vad han letar efter. Ibland är det nästan som om stenarna hittar honom. Han ser hur något glimmar till i havet och dyker då ner för att bärga sitt fynd.
Det är viktigt med läget, hur den ligger och stämningen och känslan. Allt detta ger formen. Om han inte bearbetar stenen direkt på platsen med sina enkla redskap tar han den till den lilla utomhus ateljén han skapat.
Staffan Nihlén är född 1929  bosatt och verksam i Sverige och Italien.  Han har haft otaliga utställningar i Sverige men även internationellt.  Han har gett ut flera böcker med skulpturer och egna dikter. I Östra Karup har vi haft glädjen av att se hans marmor skulpturer i trädgården under många somrar. Senast på Lund Konsthall 2016, Waldemarsudde 2017,
Staffan NIhléns skulpturer finns på de flesta av våra svenska museum och man kan se hans skulpturer på många offentliga platser.

 
 
DSC_3222c.jpg

Lars Englund

Stabil