Nina Roos

 
Positions and Reversals IX  2008

Positions and Reversals IX
2008

 

Nina Roos

Nina Roos har i sitt konstnärskap provat flera olika material, ytor och uttryckssätt. Hon använder oftast transparent akrylpannå, ett material som understryker ljusets betydelse, ett ljus utan direkt källa, vilket alltid tycks närvarande i Roos målningar. Det är som om bilden upplyses innefrån och som pockar på uppmärksamhet. Det är en slags berättelser, men bara fragment av det som utspelar sig är tillgängliga för betraktaren. Ett naket knä, någon armbåge, en bit päls. Resten är dolt bakom skärmar, staket eller målade tomrum som isolerar och samtidigt framhäver objektet. Varje målning framstår som ett mysterium. Vi ser, men vi ser inte allt. Det är irriterande och fascinerande. Vår fantasi skenar iväg. Och det är precis där Roos målningar befinner sig – i det flyktiga ögonblick som är nuet – och som är så svårt att stanna kvar i. 

Nina Roos verk har återkommit till galleriet i Östra Karup flera gånger. En separatutställning i stora utställningslokalen 2008 och en 2006 i den mindre. Nina Roos anses vara en av de mest betydande samtida konstnärerna i Norden och 2004 fick hon förstapriset i Carnegie Art Award. En retrospektiv utställning med Roos verk har bl.a. visats på Kiasma, Finlands största museum för modern konst, Moderna Museet i Stockholm och på Malmö Konsthall. 
Nina Roos är född 1956 i Porvoo, Finland. Hon är utbildad på Konsthögskolan i Helsingfors. Bor och arbetar idag i Helsingfors.

Positions and Reversals X  2008

Positions and Reversals X
2008

Act of Separation No 3  2006

Act of Separation No 3
2006